Trdota vode - Pitna voda - JP Prlekija

Pitna voda

Domov / Pitna voda / Trdota vode

Trdota vode

Trdoto vode tvorijo spojine kalcija in magnezija (karbonati, sulfati, kloridi). Karbonati povzročjo prehodno trdoto, ki izginja pri segrevanju vode, ko izhlapeva CO2. Netopni karbonati pa se med segrevanjem izločjo na stenah posode v obliki vodnega kamna. Preostale spojine predstavljajo stalno trdoto vode. Vsota vseh spojih kalcija in magnezija je skupna trdota vode. Trdoto vode najpogosteje merimo v nemških trdotnih stopinjah (°N), pri čmer predstavlja ena nemška stopinja vsebnost 10 mg CaO na liter vode. Poleg te enote poznamo tudi francoske trdotne stopinje (°F) in milimole na liter vode (mmol/l). Ena nemška trdotna stopinja predstavlja 1,78 francoske trdotne stopinje. En mmol/l vode predstavlja 5,6 nemške stopinje.

 

Ocena trdote vode

Nemška stopinja (°N)

Francoska stopinja (°F)

mmol/l

Mehka voda

0 – 8

0 – 14

0 – 1,5

Srednje trda

8 – 15

14 – 27

1,5 – 3

Trda voda

15 – 21

27 – 37

3 – 4

Zelo trda voda

nad 21

nad 37

nad 4

 

V tabeli so prikazane vrednosti trdote vode izmerjene na črpališčih pitne vode Lukavci, Mota, Žihlava, Terbegovci in Segovci:

 

Mesto meritve

Datum meritve

Nemška stopinja (°N)

Francoska stopinja (°F)

mmol/l

Vodarna Lukavci

4.12.2023

8,5

15,13

1,51

Vodarna Mota

5.4.2023

17,7

31,50

3,16

Vodarna Podgrad

29.6.2023

12,32

21,93

2,2

Črpališče Terbegovci

1.8.2023

15,0

26,70

2,68

1 °N = 1,78 °F
5,6 °N = 1 mmol/l