Zanimivosti - JP Prlekija

Zanimivosti

Domov / Zanimivosti

Pet stvari, ki jih niste vedeli o vodi

Konzumacija tekočine je izjemnega pomena tudi pozimi, ko zunaj ni visokih temperatur in mnogi kar pozabijo na žejo, dokler ni njihovo grlo popolnoma izsušeno – takrat pa je telo že dehidrirano, zato je potrebno piti že pred tem trenutkom. Vsak del organizma za svoje pravilno delovanje potrebuje vodo in ne obstaja metabolni proces, ki bi lahko potekal brez nje. Voda izboljšuje mentalne funkcije, pomaga pri izgubljanju kilogramov, je gorivo za možgane in ščiti pred mnogimi boleznimi.

 1. Izboljšuje mentalne funkcije
  Če ste že pozabili, o čem je govoril ta članek na začetku, vaši možgani nujno potrebujejo vodo. 80% možganskega tkiva je sestavljenega iz vode, zato je pomembno, da jo možganom dovajamo ves čas. Klinične raziskave kažejo, da dehidracija zmanjšuje kratkoročno pomnjenje in moti koncentracijo. Logika je enostavna. Če možganom odvzamete najpomembnejšo sestavino za funkcioniranje, imate problem – kot bi želeli voziti avto brez goriva. V možganih voda redči tekočine, ki raznašajo proteine in encime, in pomaga pri njihovem prenašanju na ciljne točke. Ko je telo dehidrirano, tekočine potujejo v možgane počasneje in zato se upočasni njihovo delovanje. Voda iz telesa prav tako izpira proste radikale, ki škodujejo organizmu.

 2. Lahko prepreči nevarne bolezni
  Artritis, rak in srčni problemi so nevarne bolezni, ki mučijo milijone ljudi, lahko pa se jim izognete, če pijete vodo. Čista voda je ključna sestavina hrustanca, ki obdaja sklepe. Je pomemben del tekočine v sklepih, ki le-te podmaže in služi kot amortizer za udarce. Če ima telo dovolj vode, je v sklepih manj trenja, kar pomeni manj artritisa. Prav tako voda iz telesa izpira toksične snovi. Če s pitjem večjih količin vode zmanjšujemo čas, ki je potreben za prečiščevanje organizma, se toksične snovi ne utegnejo nakopičiti v črevesju in mehurju v prevelikih količinah, kar povečuje možnosti, da se izognemo raku. Voda je zaslužna za manjše količine soli v telesu. Vse več raziskav je pokazalo, da so visoke količine soli povezane z visokim krvnim tlakom in s tem z boleznimi srca in ožilja. Voda preprečuje želodčne težave, z uriniranjem pa se znebimo tudi snovi, ki povzročajo prehlade in vnetja.

 3. Pomaga pri izgubljanju kilogramov
  Če ste lačni, popijte kozarec vode. Ta ne vsebuje ne kalorij ne maščob, a dokazano zmanjšuje občutek lakote. Voda pospešuje metabolizem, kar je še bolj pomembno. Več vode v telesu pomeni hitrejše izgorevanje kalorij. Raziskave kažejo, da po dveh popitih kozarcih vode telo potrebuje 10 do 40 minut, da začne metabolne procese, nato pa porablja 30 odstotkov več kalorij. Nekatere raziskave so pokazale, da osebe, ki pijejo šest kozarcev vode na dan, izgubijo tri kilograme maščobe na leto.

 4. Preprečuje karies
  Pravijo, da je nasmeh vreden milijon dolarjev in ne stane nič. Vsi pa vemo, koliko nas stanejo obiski pri zobozdravniku. Znano je, da je voda sestavni del mnogih telesnih tekočin, med njimi tudi sline, ki je pomembna v boju proti kariesu. Propadanje zob se začne s koncentracijo kisline, ki načne zobno sklenino. Slina nevtralizira to kislino, vsebuje pa tudi posebne minerale, ki pomagajo pri obnovi zob.

 5. Dozirajte količino vode
  Pomembno je, da konzumirate potrebno količino vode, ne smete pa pretiravati. Povprečna oseba porabi tri do štiri kozarce vode na dan z dihanjem in znojenjem. Če temu dodamo nekaj obiskov stranišča in malo telovadbe, boste izgubili že osem kozarcev vode. Zato je pomembno, da potrošeno količino nadomestite, vendar ne pretirano. Prevelika količina vode za odraslo osebo je okrog devet litrov vode na dan.


vir lifestyle.enaa.com

Žive niti - NEMATOMORPHA

Obrazložitev - Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica

Ali ste vedeli?

Z vsakim plastičnim lončkom ali plastenko za vodo "odvržemo" tudi pol lončka nafte, ki je potrebna za njegovo proizvodnjo oziroma transport. Za predelavo 1 kilograma plastike, se v tehnološkem procesu porabi 85 000 litrov vode.

Voda: ustekleničena ali iz pipe?

Vsa živa bitja potrebujejo za življenje vodo. Vsi vemo, da je pitje vode dobro za zdravje, toda ali naj izberemo ustekleničeno vodo ali pa je prav tako dobra tista iz pipe?
V priloženem dokumentu (PDF, 90kb) vam predstavljamo izsledke raziskav ustekleničenih vod v Sloveniji, v primerjavi z rezultati opravljenih preskušanjih pitne vode iz Mestnega vodovoda Ljutomer – Lukavci.

Kaj je voda?

Voda je stabilna kemijska spojina vodika in kisika – H2O.
Voda je odlično topilo za številne snovi in se z veliko elementi kemično spaja.
Hidroliza je pomembna kemična reakcija vode. Pomeni razkroj spojin, ki ga povzroča voda.

Funkcija vode kot topila v organizmu 

Voda ima kot topilo pomembno vlogo pri posredovanju prehoda raztopljenih delcev v celico in iz nje ter tvorbi električne energije, beljakovin in rdečin krvničk. Omogoča delovanje dihalnih refleksov, ki sprožijo zadrževanje in izločanje ogljikovega dioksida. Vzdržuje mehanizme srkanja iz prebavne cevi, vzdržuje presnovo celic, s katero se ohranja ravnovesje raztopljenih delcev in omogoča delovanje ledvičnih cevčic, ki uravnavajo izločanje vode in v njej raztopljenih »odpadnih« snovi.

Voda se iz želodca zelo hitro vsrka v telo. Kozarec vode (285 mililitrov) se v petnajstih minutah absorbira v kri. Če vodi dodamo sladkor, potrebujemo trikrat več časa (40 – 45 minut), da se želodec izprazni. Če je koncentracija sladkorja previsoka, mora telo poslati vodo vstran od mišic, da razredči koncentracijo sladkorja v želodcu. Končni rezultat je ne samo, da nam primanjkuje nove tekočine, ampak se tudi voda, ki je že v organizmu, preusmeri na napačna mesta.

Sestava organizma

Tkiva našega telesa vsebujejo različne količine vode in sicer je v možganskem tkivu največ vode (do 90 %), v kosteh pa najmanj (do 35 %).
K teži osebe, ki tehta 70 kg, voda prispeva 42 litrov. Od te vode je 14 litrov zunaj celic in 28 litrov v celicah kot celična voda. Od celotne zunajcelične tekočine jo je 5 do 6 litrov v žilah v obliki krvi.
Človeški zarodek vsebuje 80 % vode, ob rojstvu je še v našem telesu več kot 70 % vode, po sedemdesetem letu starosti človeško telo vsebuje le še okrog 45 % vode.

Kaj pomeni pomanjkanje vode 

Suha usta so znamenje resne dehidracije telesa. Ko začutimo žejo smo že dehidrirani in telo trpi zaradi pomanjkanja tekočine.

Učinki pomanjkanja vode: 
 • 1 % dehidracija (suha usta) – nezaznavno zmanjšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, agresivnost, kronična utrujenost; taka dehidracija nastopi že, če smo pozabili popiti 2 velika kozarca vode, 
 •  5 % dehidracija – začetni klinični znaki (potrebna je že zdravniška pomoč), 
 • 10 % dehidracija – dobro izraženi klinični znaki (potrebna je zdravniška pomoč), 
 • 15 % dehidracija – šokovno stanje (potrebna je zdravniška pomoč), 
 • 20 % dehidracija – smrt.

Brez vode ne moremo zdržati več kot 3 dni, brez hrane pa lahko tudi 30 dni.

Zaradi kroničnega pomanjkanja vode naše telo razvije varčevalne ukrepe, ki potekajo s posredovanjem histamina, prostaglandinov in kinina. Pojavijo se različne alergije, kronične bolezni kot so zgaga, revmatične bolečine, bolečine v križu, bolečine v prsnem košu, bolečine v nogah, glavobol, zvišan krvni tlak. Kot kažejo najnovejše raziskave, se zmanjša imunska sposobnost organizma. V skrajnem primeru lahko nastopijo različni raki na sečili, rodilih in dojkah.

Kroženje vode v telesu

V enem dnevu vnesemo: V enem dnevu izločimo:
0,3 litra oksidacijske vode* 0,1 liter z blatom
0,9 litra s prehrano 0,5 litra z dihanjem
1,3 litra s pijačo 0,5 litra skozi kožo
  1,4 litra s sečem
Skupaj približno 2,5 litra Skupaj približno 2,5 litra

*Oksidacijska voda: voda, ki jo telo samo ustvari v presnovnih procesih


Trdota vode

Voda vsebuje raztopljene rudnine, ki določajo njeno trdoto. V vodi so raztopljene kalcijevi in magnezijevi ioni in še drugi ioni kot so cink, mangan, litij, aluminij, stroncij, barij in železo. Pitna voda lahko vsebuje od 10 do 500 mg kalcija na liter, najpogosteje 50 mg kalcija/liter. Dovolj kalcija v pitni vodi zmanjšuje pogostost sečnih kamnov, saj kalcij iz vode veže oksalate, ki se kot netopni kompleksi izločajo z blatom.

10 razlogov, zakaj bi pili vodo?

 1. Ker je najlažje dostopna, najcenejša in jo imamo skoraj vedno pri roki. Ni nam treba iti po njo v trgovino, ampak nam priteče iz pipe. 
 2.  Ker zares odžeja. Čaji, kava in umetne pijače povzročajo še večjo žejo. 
 3.  Ker zagotavlja dobro preskrbo organizma z vodo in s tem dobro počutje. 
 4.  Ker postane z rednim pitjem mehanizem žeje v telesu učinkovitejši. 
 5.  Ker redno pitje vode poveča našo zbranost, odpornost proti boleznim. 
 6.  Ker pripomore k boljši psihični in telesni kondiciji. 
 7.  Ker deluje proti stresu in ker zaradi njeni učinkov boljše spimo. 
 8.  Ker pripomore k dobremu videzu in lepši koži. 
 9.  Ker pozitivno vpliva na zobe in ustno votlino. 
 10.  Ker ne redi in razstruplja telo.

Problematika embalirane vode

Kakovost embalirane vode je odvisna od vrste embalaže in načina skladiščenja. Embalaža, ki se uporablja za ustekleničenje pitne vode, mora ustrezati predpisanim kriterijem. Ne glede na to pa ne smemo zanemariti možnosti uporabe neprimerne embalaže, ki lahko negativno vpliva na kakovost ustekleničene pitne vode. Negativni vplivi so lahko posledica izluževanja določenih snovi iz embalaže ali pa migracijskih procesov iz okolice v vodo. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na pokrove, različne nalepke in potiskane površine, ki so prav tako lahko možni viri migracije v vodo.
Najbolj kemijsko stabilna je steklena embalaža, ki pa ima plastične ali s plastiko prevlečene kovinske zamaške.

Uporaba filtrirane vodovodne vode

Nekaj dejstev, ki jih je leta 1997 v strokovnem članku v reviji Ujma objavil dr. Aleš Petrovič takrat zaposlen kot vodja oddelka za zdravstveno ekologijo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije:
»Male hišne naprave so naprodaj v različnih kombinacijah, velikostih, oblikah ter seveda cenah. Obstajata dva temeljna tipa: ene se namestijo na mestu uporabe, druge pa na mestu vstopa vode v objekt.
Naprave temeljijo na znanih načinih čiščenja - filtraciji, adsorpciji, ionski izmenjavi, reverzni osmozi in destilaciji, dezinfekciji z biocidi in to bodisi na enem ali več kombiniranih.
Naprave in njihovi učinki so zelo različni: uspešnost odstranitve halogeniranih organskih snovi je pri različnih napravah 2 do 99 odstotna. V ogljenih filtrih se lahko prvotno adsorbirane snovi z dotokom novih, naknadno sproščajo zaradi njihove večje afinitete ali ker je presežena celotna adsorpcijska zmogljivost medija. Včasih se izplavlja iz impregnacije srebro; v iztoku so registrirali tudi že pri proizvajalcu adsorbirana organska topila. V destilacijskih napravah se lahko nekatere organske snovi celo koncentrirajo. Ionski (kationski) izmenjevalci lahko povečajo količino natrija, kar je pomembno za tiste ljudi, ki imajo omejen vnos soli.
V filtrih se klice pogosto intenzivno razmnožujejo. To je odvisno od vrste mikroorganizma v dotoku, prisotnosti rezidualnega klora, temperature vode in zraka v okolici ter vrste in zmogljivosti naprave. Zaradi tega lahko v iztočni vodi ugotovimo koliformne klice, ki nam jih ni uspelo odkriti med naključnim vzorčenjem iz omrežja. Podobno velja za nekatere oportuniste, npr.: Pseudomonas aeruginosa in tudi Legionella pnemophila. Tudi patogene klice lahko v napravi nekaj časa živijo. Počasnejši pretok in večja količina oglja z večjo adsorpcijsko površino, ki olajšujeta odstranjevanje organskih nečistoč, olajšujeta tudi adsorpcijo mikroorganizmov in hranil zanje. To zagotavlja boljše pogoje za kolonizacijo oziroma tvorbo biofilma. Tudi uporaba srebra ni vedno zadovoljiva; pojavi se lahko celo rezistenca. Mikroorganizmi se še bolj razmnožujejo, kadar se zmanjša pretok vode, npr.: ponoči in kadar je topleje, recimo poleti. Če naprave nekaj časa nismo uporabljali, jo je treba sprati; to je včasih uspešno, včasih pa tudi ne. Zaradi vsega tega proizvajalci pogosto priporočajo, naj se take naprave uporablja le na mikrobiološko zanesljivih vodah! Morebitne zdravstvene posledice so odvisne od vrste klic, njihovega števila in uporabnikove splošne in specifične odpornosti. Odgovor na to vprašanje bi lahko dale epidemiološke študije, ki bi zajele različne načine preskrbe z vodo.
Uporaba malih hišnih čistilnih naprav pri reševanju oskrbe prebivalcev s pitno vodo je dvomljiva.
Nevarno je razmišljanje, da lahko hišni filter naredi katerokoli vodo pitno, ne glede na količino, vrsto in vzrok onesnaženja. Uporabniku daje občutek lažne varnosti, hkrati pa še pospešuje onesnaževanje in odvrača pozornost od pravih vzrokov. Doseči bi morali prav nasprotno: varovati bi morali vodne vire. Zaradi pomena vode za zdravje in s tem povezanega nujnega profesionalnega odnosa do preskrbe, je potrebno težiti k temu, da je prebivalcem zagotovljena kvalitetna voda iz javne mreže.«

Ali ste vedeli?

 • VODA podarja lepoto in poskrbi za dobro telesno pripravljenost.
 • Z načrtovano izrabo vode si boste v vsakem primeru zagotovili sijoč videz, dobili svežo polt in si oblikovali čvrsto, zdravo telo.
 • Idealno za naše telo je, če pijemo vodo ves dan zmerno in v rednih razmikih, saj črevo ne more sprejeti več kot 0,2 l tekočine v 15 minutah. Nesmiselno je torej v kratkem času popiti večje količine vode.
 • Za normalno delovanje našega telesa moramo dnevno popiti 1,5 do 2 l vode. Otroci potrebujejo veliko več tekočine na dan (najmanj 2 l).
 • Tudi izgled urina vam lahko veliko pove o količini vnešene tekočine v telo. Če je zjutraj, ko vstanete urin temen in zgoščen, je to pogosto znamenje pomanjkanja tekočine. Če pa popijete dovolj tekočine, ostane svetel in bolj redek.
 • Ni le pomembno koliko popijemo ampak kaj popijemo, kajti ni vse, kar popijemo tudi zdravo in koristno za telo. Telo namreč potrebuje življenjsko pomembne minerale in mikroelemente, ki so sestavni deli vode:
  • Kalcij – krepi kosti, zobe in živce
  • Klor – je pomemben za prebavo
  • Železo – dovaja krvi kisik
  • Fluor – preprečuje karies
  • Kalij – krepi živčni sistem
  • Magnezij – usmerja živčne impulze na mišičevje
  • Natrij – vzdržuje v telesu potrebno količino vode
  • Cink – je dober za kožo in omogoča hitrejše celjenje površinskih ran 
 •  Najboljša pijača za potešitev žeje je čista voda iz pipe ali mineralna voda, ker sta najbolj zdravi. Vodi lahko dodate lupinico limone ali pomaranče in dobili boste okus po citrusih, ta pa predvsem v vročih poletnih dneh deluje zelo osvežilno.
 • Če se ukvarjate s športom in se pri tem veliko potite, telo izgubi veliko tekočine, hkrati pa tudi dragocene minerale. Že po uri intenzivnega ukvarjanja s športom telo zgubi do 1,5 l tekočine. Če je izguba tekočine enaka približno dvema odstotkoma telesne mase, kri ne more več prenašati dovolj kisika do mišic, zato se mišice hitreje utrudijo. To preprečimo s pravilnim pitjem: 
  •  pred športno dejavnostjo: pol ure preden se začnete ukvarjati s športom popijte približno pol litra navadne ali mineralne vode. 
  •  med športno dejavnostjo: idealno je, če vsakih 15 minut popijete 2 dl vode 
  • po športni dejavnosti: nadomestiti je potrebno izgubljeno tekočino, pri tem pa pazite, da ne boste pili v naglici in da pijača ne bo prehladna ali pretopla.
 • Ne smemo pozabiti, da sodi gledanje televizije med aerobno aktivnost. Kalorična poraba ni prav velika, vendar kljub temu porabljamo tekočino, ki jo moramo nadomeščati.